Fargesprakende Sigøynerkultur.

"Big Fat Gypsy Weddings",  eller "Mitt Heftige Sigøynarbryllaup" som det heter på NRK, er en miniserie verdt å følge med på!

Det er selvsagt de mest ekstreme eksemplene fra den britiske sigøynerkulturen som er plukka ut for å gjøre programmet så ekstravagant som mulig. "Over the top" doesn't cover it, for å si det mildt.

 


Her er stikkordet, som tittelen sier, STORT. Store kjoler, store menneskemengder, svære familier, høye stemmer, høye forventinger, enda høyere hæler og jenter og gutter med temperament som veit hva de vil ha- å finne en make å leve livet sammen med på sigøynervis. Dette innebærer ofte å dra på ens kusine eller fetter sitt bryllup, vise seg frem på dansegulvet, kysse en man synes er fin for så å forlove seg neste måned. Da starter bryllupsplanlegginga og et halvår seinere er man gift, bor i en campingvogn, venter kanskje sitt første barn, lar mannen jobbe og tjene for livets opphold. Kvinene/mødrene (eller jentungene på 17 år som jeg sjøl ser på dem som) pusser porselenserviset med ei filleklut i "the marital caravan" dagen lang og kan ikke engang lese og skrive ordentlig (kan forsåvidt ikke gutta heller, men du skjønner greia). Og ja, vi snakker faktisk om irer og briter i det 21. århundret....

 


 

Er ikke dette fascinerende? Selvsagt gjenspeiler ikke serien det sanne sigøynersamfunnet som finnes i Storbritannia, men programmet i seg sjøl er brillefin underholdning i form av en dokumentar. Siste episode av serien ble vist på Channel4 forrige uke og jeg ble positivt overraska da jeg så den fantes på nett-TV på NRK her om dagen! Riktignok er den kun tilgjengelig i Norge, men den finnes også her: http://www.channel4.com/programmes/big-fat-gypsy-weddings/4od hvis man ikke har tilgang til NRK sine opptak.

 

 

Jeg synes iallfall serien var både festlig og lærerik. Gå ikke glipp av den og få FOR ALL DEL med deg de vannvittige kjolene! Tro meg, LED-blinkende, flaksende sommerfugler dandert utover tyllet på brudekjolen er bare en ørliten detalj for en ekte sigøynerbrud! Opa!

 

 

.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits